Έχω οσφυαλγία, σκολίωση και οστεοαρθρίτιδα ισχίου. Τι πρέπει να προσέχω!
Πολλοί ασθενείς που έχουν χαμηλή οσφυαλγία, παθολογία ή προηγούμενο χειρουργείο στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή σκολίωση αναπτύσσουν επίσης αρθρίτιδα ισχίου. Η διενέργεια αρθροπλαστικής ισχίου σε έναν ασθενή με σημαντική σκολίωση είναι συχνά πιο δύσκολη με αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών.
Η σκολίωση αναφέρεται σε μια σπονδυλική στήλη που καμπυλώνεται και συστρέφεται με αποτέλεσμα την εμφάνιση σε σχήμα «S» ή «C». Ενώ υπάρχουν πολλές αιτίες, η συντριπτική πλειοψηφία είναι «ιδιοπαθείς», που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε τη συγκεκριμένη αιτία. Οι περισσότερες περιπτώσεις σκολίωσης ξεκινούν στην παιδική ή εφηβική ηλικία και τις περισσότερες φορές η εξέλιξη είναι ήπια και ασυμπτωματική. Πολλές παραμορφώσεις θα εξελιχθούν αργά με τον χρόνο. Οι έντονες παραμορφώσεις μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τον όγκο της θωρακικής και της κοιλιακής κοιλότητας με αποτέλεσμα καρδιακά, πνευμονικά και εντερικά προβλήματα.
Ένα άτομο με σκολίωση μπορεί να φαίνεται ότι έχει τον έναν ώμο ή την ωμοπλάτη ψηλότερα από τον άλλο. Συχνά αναπτύσσουν θωρακικό ή πλευρικό εξόγκωμα καθώς οι πλευρές ακολουθούν την περιστροφή του σπονδύλου. Μερικοί αναπτύσσουν επίσης προεξοχή ή εξόγκωμα στη μία πλευρά του κάτω μέρους της πλάτης τους.
Όταν η σπονδυλική μας στήλη χάνει την κανονική «ίσια» ευθυγράμμισή της και αρχίζει να καμπυλώνει και να στρίβει, το σώμα μας αντισταθμίζει για να κρατήσει τα κεφάλια μας ευθυγραμμισμένα πάνω από τους γλουτούς μας, καθώς η λεκάνη γέρνει και στρίβει για να το πετύχει. Αν το σώμα μας δεν το έκανε αυτό, θα πέφταμε. Το ένα ισχίο εμφανίζεται συχνά ψηλότερα ή πιο προεξέχον από το άλλο. Αυτή η κλίση και η συστροφή της πυέλου έχει ως αποτέλεσμα μια «πυελική λοξότητα» που διαταράσσει τη βέλτιστη σχέση μεταξύ της μηριαίας κεφαλής και της κοτύλης και έχει ως αποτέλεσμα το ένα ισχίο να υποστηρίζει περισσότερο βάρος από το άλλο ισχίο. Οι μύες του ισχίου, οι τένοντες και οι υποστηρικτικές δομές υποφέρουν από άνισα αναπτυσσόμενες συσπάσεις. Αυτές οι μη φυσιολογικές δυνάμεις μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στο ισχίο.
Η μη φυσιολογική φόρτιση των αρθρώσεων μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα με διάσπαση του χόνδρου και φλεγμονή των αρθρώσεων.
Υπάρχει μια πολύπλοκη φυσική κίνηση μεταξύ του κάτω μέρους της πλάτης και της λεκάνης μας καθώς μεταβαίνουμε από την μία στάση στην άλλη, όπως η ορθοστάτιση από καθιστή θέση. Καθώς η λεκάνη κάμπτεται ή εκτείνεται, αλλάζει τη λειτουργική θέση ή τον προσανατολισμό της κοτύλης μας. Όταν κάποιος έχει μια δύσκαμπτη αρθριτική οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, αυτή η φυσιολογική πολύπλοκη κίνηση ελαττώνεται ή συχνά εξαλείφεται. Μετά από μια ολική αρθροπλαστική ισχίου, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εξάρθρωσης του ισχίου. Η ανακατασκευή είναι ακόμη πιο περίπλοκη όταν κάποιος έχει επίσης σκολίωση με σημαντική λοξότητα της πυέλου.
Εάν έχετε μια χρόνια χαμηλή οσφυαλγία σε συνδυασμό ή μη με σκολίωση ή είχατε προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στη μέση, είναι σημαντικό να το μοιραστείτε με το γιατρό σας όταν αξιολογείστε για αρθροπλαστική ισχίου. Η κατάσταση της σπονδυλικής σας στήλης πρέπει να κατανοηθεί και να ληφθεί υπόψη κατά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της χειρουργικής επέμβασης στο ισχίο σας.
Η θέση της κοτυλιαίας πρόθεσης και ο ομοιόμορφος προσανατολισμός του μηριαίου στελέχους συχνά απαιτούν μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές για να αντισταθμίσουν την αλλοιωμένη θέση της λεκάνης και την έλλειψη κίνησης μεταξύ του κάτω μέρους της πλάτης και της λεκάνης μετά την επέμβαση.
Συχνά επιλέγονται διαφορετικά υλικά προθέσεων όταν εκτελείται ολική αρθροπλαστική ισχίου σε κάποιον με σημαντική παθολογία της οσφυικής μοίρας σπονδυλικής στήλης συμπεριλαμβανομένης και της σκολίωσης. Ο τυπικός συνδυασμός φορτιζουσών επιφανειών (bearing surfaces) που χρησιμοποιείται στη συντριπτική πλειοψηφία των αρθροπλαστικών ισχίου περιλαμβάνει μια μεταλλική ή κεραμική κεφαλή που αρθρώνεται με ένα ενθετο πολυαιθυλενίου που υποστηρίζεται από ένα μεταλλικό κυπέλιο.
Για αυτήν την ομάδα ασθενών, επιλέγεται συχνά μια διαφορετικής φιλοσοφίας πρόθεση που κινείται σε δύο επίπεδα που παρέχει αυξημένο εύρος κίνησης του ισχίου που μειώνει την πιθανότητα μετεγχειρητικού εξαρθρήματος (dual mobility cup).
Που χρειάζεται προσοχή απο τον Ορθοπαιδικό χειρουργό;
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά του Ορθοπαιδικού Χειρουργού πριν αλλάξει τη μηχανική του σώματος ή το μήκος του ποδιού κατά την διενέργεια ολικής αρθροπλαστικής ισχίου όταν κάποιος έχει πυελική λοξότητα και υποκείμενη σκολίωση. Πρέπει να γίνεται μια διεξοδική συζήτηση με τον ασθενή πριν από την επέμβαση. Αν το ένα πόδι «εμφανίζεται» μακρύτερο ή πιο κοντό από το άλλο πόδι, αλλά δεν αισθάνονται αυτή τη διαφορά όταν περπατούν ή δεν τροποποιούν ή φτιάχνουν το παπούτσι τους, τότε πρέπει να μην αλλάξει σημαντικά το μήκος του ποδιού τους και η απόσταση μηρού κοτύλης (acetabular femoral offset). Εάν επιμηκυνθεί το πόδι τους για να αντιμετωπισθεί η «εμφάνιση» ότι το ένα πόδι είναι μακρύτερο ή πιο κοντό, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το χειρουργημένο πόδι να αισθάνεται σημαντικά μακρύτερο και να επιδεινώσει τη σκολίωση και τον πόνο στην πλάτη.
Τα άτομα χωρίς σημαντική αρθρίτιδα της μέσης είναι σε θέση να αντισταθμίσουν – ισορροπήσουν τη διαφορά μήκους του ποδιού μετά από χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου. Περίπου το 90% των ασθενών αυτής της ομάδας που αντιλαμβάνονται διαφορά μήκους ποδιών μετά την επέμβαση, αισθάνονται και τα δύο πόδια ίσα μετά από 6 μήνες ή νωρίτερα. Οι ασθενείς με αρθριτική δύσκαμπτη σπονδυλική στήλη, ειδικά εκείνοι με σκολίωση με πυελική λοξότητα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό.
Συχνά οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αντικατάσταση ισχίου και έχουν μια αρθριτική επώδυνη οσφυϊκή μοίρα σπονδυλικής στήλης βιώνουν ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη τους μετά την αντικατάσταση ισχίου λόγω της βελτιωμένης μηχανικής του σώματος και της βάδισης.
ALMIS (anterolateral MIS) σε ύπτια θέση.
Η αρθροπλαστική ισχίου στην δική μας πρακτική γίνεται με την προσπέλαση ALMIS (anterolateral MIS) σε ύπτια θέση. Σταθερά οι ασθενείς περπατούν λίγες ώρες μετά την επέμβαση και ενθαρρύνονται να μετακινηθούν σε οποιαδήποτε θέση είναι άνετη, δηλαδή δεν υπάρχουν προφυλάξεις ή περιορισμοί στο ισχίο. Αυτό ενθαρρύνει την αυτοπεποίθηση τους και κλινικά βλέπουμε τους ασθενείς μας να κινητοποιούνται πιο γρήγορα. Η χειρουργική προσπέλαση ALMIS ως πρόσθια προσπέλαση διατηρεί τους στροφικούς μύς που καλύπτουν ανατομικά την οπίσθια-ανώτερη (πλάτη και άνω) όψη της άρθρωσης του ισχίου, η οποία εμποδίζει μηχανικά το πιο κοινό οπίσθιο εξάρθρημα του ισχίου.
Εάν έχετε σημαντική νόσο του ισχίου που παρεμβαίνει στη ζωή σας και δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική φροντίδα, καθώς και αρθρίτιδα της μέσης με ή χωρίς σκολίωση, μπορεί να εξακολουθείτε να είστε εξαιρετικός/ή υποψήφιος/α για χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, αλλά υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι. Είναι σημαντικό να συζητήσετε την κατάσταση της μέσης σας με το γιατρό σας πριν από τη χειρουργική επέμβαση, επειδή ενδέχεται να απαιτούνται ορισμένες προφυλάξεις και τροποποιήσεις στην τυπική τους διαδικασία. Είναι υπέροχο όταν πολλοί από τους ασθενείς ευχαριστούν τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό τους που ο πόνος στην πλάτη τους υποχώρησε επίσης μετά την επέμβαση αντικατάστασης ισχίου.
Η μονάδα μας παρέχει εξαιρετικά εξατομικευμένη, ολοκληρωμένη ορθοπεδική φροντίδα για άτομα με παθήσεις ισχίου και γόνατος. Ο Δρ Ροΐδης Νικόλαος MD, PhD, DSc (www.roidisnt.gr) προσφέρει στους ασθενείς του τις πιο πρόσφατες – αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένες διεθνώς – καινοτομίες στις χειρουργικές επεμβάσεις πρωτογενών (primary THA) αλλά και αναθεωρήσεων αρθροπλαστικών ισχίου (revision hip arthroplasty), σε ένα περιβάλλον, εστιασμένο στον ασθενή. Έχοντας μια χειρουργική εμπειρία 25 ετών σε θέσεις ευθύνης τόσο σε Ελλάδα όσο Αμερική και Αγγλία, έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες επεμβάσεις αρθροπλαστικών ισχίου κατά τη διάρκεια της καριέρας του, αποκαθιστώντας την κινητικότητα και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Ροΐδης Θ. Νικόλαος, MD, PhD, DSc
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
ESSKA Teacher
– Fellowship, Arthritis & Joint Implant Surgery, Keck School of Medicine, University of Southern California, Los Angeles, USA
– Consultant, Heart of England NHS Trust, Birmingham, UK
– τ. Διευθυντής ΕΣΥ, Γ Ορθοπαιδικό Τμήμα Νοσοκομείου ΚΑΤ
Ιατρείο: Άντερσεν 4Γ & Μωραΐτη 93
Ν. Ψυχικό, 11525
2106106292, 6973034102
M 697 280 2458