Γράφει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Ροΐδης Θ. Νικόλαος
Τι είναι η ωλένια νευρίτιδα;
Η ωλένια νευρίτιδα είναι η κατάσταση κατά την οποία λόγω πίεσης ή παγίδευσης του ωλενίου νεύρου κατά τη διαδρομή της στο άνω άκρο στην περιοχή του αγκώνα, δημιουργείται φλεγμονή στο νεύρο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ωλένιας νευρίτιδας;
Το κυρίαρχο σύμπτωμα της ωλένιας νευρίτιδας είναι η μειωμένη αισθητικότητα στο μικρό δάκτυλο και το έξω ήμισυ του παραμέσου. Οι ασθενείς αναφέρουν αρχικά μουδιάσματα ή μυρμηγκίσματα (παραισθησία), ήπιες ενοχλήσεις ιδίως κατά την κάμψη του αγκώνος ή/και πόνο στην περιοχή κατανομής του ωλενίου νεύρου.
Στα πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, μπορεί να υπάρχει και κινητική διαταρχή που αφορά την κινητικότητα του παραμέσου και του μικρού δακτύλου του χεριού λόγω ατροφίας των μυών που νευρώνονται από το ωλένιο νεύρο.
Ωλένια Νευρίτιδα: Ποια είναι τα βασικότερα αίτια;
Το ωλένιο νεύρο πιέζεται σε κάποιο σημείο κατά την πορεία του μέχρι το χέρι. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η πίεση εντοπίζεται στην περιοχή του αγκώνα, στην αύλακα του νεύρου.
Τα βασικότερα αίτια της ωλένιας νευρίτιδας είναι τα εξής:
- ανώμαλη πάχυνση ενός συνδέσμου που προκαλεί στένωση της αύλακας του ωλενίου νεύρου (η πιο συχνή αιτία)
- μετατραυματική παραμόρφωση του οστού (μετά από παλαιότερο κάταγμα ή διάστρεμμα).
ένα ογκίδιο του ωλενίου νεύρου. - Κυστικό μόρφωμα με υγρό που δημιουργείται κοντά στην άρθρωση
- Πιο σπάνια, το νεύρο μπορεί να παγιδεύεται σε και σε άλλα σημεία του άνω άκρου όπως για παράδειγμα: στο πρόσθιο τμήμα του αγκώνα (σύνδεσμος του Struthers) ή ακόμα και μετά τον αγκώνα
Ωλένια Νευρίτιδα; Πώς γίνεται η σωστή διάγνωση;
Ο ορθοπαιδικός χειρουργός κατά την κλινική εξέταση εκτιμά τη λειτουργία του ωλενίου νέυρου μέσω ειδικών δοκιμασιών, που πολλές φορές αρκούν να θέσουν τη διάγνωση της νόσου.
Η επιβεβαίωση της ωλένιας νευρίτιδας γίνεται μέσω μιας ειδικής εξέτασης που ονομάζεται Ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ), η οποία μπορεί να είναι διαγνωστική για το ακριβές επίπεδο της βλάβης, όσο και προγνωστική για την εξέλιξη της νόσου.
Σε ειδικές περιπτώσεις, για ακριβέστερη απεικόνιση της πάσχουσας περιοχής, ο ιατρός μπορεί να ζητήσει και μαγνητική ή και αξονική τομογραφία.
Ωλένια Νευρίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζω για πριν και μετά το χειρουργείο;
Όταν τα συντηρητικά μέσα (Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα, παγοθεραπεία, τροποποίηση των δραστηριοτήτων, χρήση νάρθηκα έκτασης αγκώνος το βράδυ) αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της ωλένιας νευρίτιδας αποτύχουν, τότε οδηγούμαστε στην χειρουργική αποκατάσταση.
Πριν το χειρουργείο, ο ασθενής ενημερώνεται αναλυτικά από τον ιατρό για το τι επέμβαση του προτείνει. Η επέμβαση στοχεύει στην εξάλειψη του εμποδίου που συμπιέζει το νεύρο (νευρόλυση). Εφόσον η παράλυση των μυών έχει προχωρήσει αρκετά, τότε η νευρόλυση δεν προσφέρει μέγιστα αποτελέσματα. Ο χειρουργός μπορεί τότε να προτείνει μια άλλη επέμβαση (τενοντομεταφορά).
Μετεγχειρητικά, ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τα συμπτώματα της πίεσης του ωλενίου νέυρου, αλλά η διάρκεια αυτής της ύφεσης των συμπτωμάτων ποικίλλει σημαντικά από ασθενή σε ασθενή.
Πώς γίνεται η θεραπεία της ωλένιας νευρίτιδας αρθροσκοπικά;
Η αρθροσκοπική απελευθέρωση του ωλενίου νέυρου, χρησιμοποιείται τελευταία με ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα. Η αρθροσκόπηση γίνεται μέσα από 2-3 μικρές αρθροσκοπικές πύλες της τάξεως των 5χιλ. και για το λόγω αυτό, έχει πλεονεκτήματα. Λόγω της εν γένει μικρότερης επεμβατικότητας, προσφέρει ταχύτερη αποκατάσταση και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο.
Μπορώ να κάνω ασκήσεις φυσικοθεραπείας για την ωλένια νευρίτιδα που με ταλαιπωρεί;
Σε αντίθεση με τις περισσότερες ορθοπαιδικές παθήσεις, η ωλένια νευρίτιδα δεν ανταποκρίνεται συνήθως στην φυσικοθεραπεία.
Ωλένια Νευρίτιδα και βάρη: Είναι τα βάρη αρνητικός παράγοντας;
Ναι, η άρση βαρών προκαλεί επιδείνωση των συμπτωμάτων της ωλένιας νευρίτιδας λόγω της επαναλαμβανόμενης κίνησης κάμψης-έκτασης του αγκώνος.
Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης; Είναι προσιτή η τιμή του χειρουργείου;
Το κόστος της επέμβασης ποικίλλει ανάλογα με τη μέθοδο που επιλέγεται από το θεράποντα ιατρό και συνήθως υπάρχει συμμετοχή των ασφαλιστικών τα ταμείων του ασθενούς (ΕΟΠΥΥ). Οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτονται ανάλογα με το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.