Γράφει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Ροΐδης Θ. Νικόλαος
Τί είναι ο Δύσκαμπτος Μέγας Δάκτυλος;
Δύσκαμπτος Μέγας Δάκτυλος ονομάζεται η προοδευτική απώλεια κινητικότητας της 1ης μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης του άκρου ποδός λόγω εκφυλιστικής αρθρίτιδας. Στην ραχιαία (επάνω) επιφάνεια της βάσης του Μέγα (1ου) δακτύλου του άκρου ποδός δημιουργούνται οστεόφυτα (οστικές προεξοχές), που παρεμποδίζουν την φυσιολογική κίνηση του δακτύλου, λόγω της πρόσκρουσης.
Δύσκαμπτος Μέγας Δάκτυλος: Ποια είναι τα αίτια της πάθησης;
Τα αίτια της πάθησης δεν είναι γνωστά. Ενοχοποιούνται διάφοροι παράγοντες και μηχανισμοί στην εμφάνιση της νόσου, όπως τραυματισμοί στην περιοχή, μικροκακώσεις της άρθρωσης, ενώ μια ξεχωριστή οντότητα αποτελεί ανατομική παραλλαγή με μακρύτερο το 1ο μετατάρσιο σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Δύσκαμπτος Μέγας Δάκτυλος: Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα;
Πρωταρχικό σύμπτωμα είναι ο έντονος πόνος και το οίδημα, κυρίως κατά τη φάση στήριξης του δακτύλου στη βάδιση και κατά την ραχιαία έκταση του Μέγα δακτύλου. Εφόσον συνυπάρχουν και ραχιαία οστεόφυτα στην άρθρωση, ο περιορισμός της προς τα επάνω κίνησης (ραχιαίας έκτασης) της μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Λόγω πίεσης του νεύρου πάνω στα οστεόφυτα αυτά, πιθανόν να υπάρχουν και συμπτώματα νευρολογικά (υπαισθησία, αιμωδίες, σημεία ηλεκτρισμού) ακόμα και με χρήση σκληρών υποδημάτων.
Σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, ο πόνος μπορεί να μεταφέρεται και σε παρακείμενα μετατάρσια εξαιτίας της διαταραχής της βάδισης.
Δύσκαμπτος Μέγας Δάκτυλος: Ποια είδη θεραπείας υπάρχουν;
Μετά την κλινική εξέταση από τον ορθοπαιδικό χειρουργό και τον απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφίες, αξονική ή/και μαγνητική τομογραφία), ο ιατρός θα σας προτείνει είτε συντηρητική είτε χειρουργική θεραπεία.
Συντηρητική Θεραπεία
Η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), η χρήση ειδικών ορθωτικών πελμάτων και η τροποποίηση της καθημερινής δραστηριότητας, πιθανόν να συμβάλλει στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων.
Χειρουργική Θεραπεία
Εφόσον επιλεγεί η χειρουργική αποκατάσταση, ανάλογα με το βαθμό εκφύλισης της άρθρωσης, αλλά και τις μετεγχειρητικές απαιτήσεις του ασθενούς, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός μπορεί να επιλέξει να κάνει έναν απλό καθαρισμό της άρθρωσης με αφαίρεση των οστεοφύτων (χειλεκτομή), να κάνει οστεοτομία βράχυνσης του μεταταρσίου, να καταργήσει πλήρως την κίνηση στη συγκεκριμένη άρθρωση (αρθρόδεση) ή να προσπαθήσει να την ανακατασκευάσει (αρθροπλαστική μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης).
Στην περίπτωση των πιο νέων ασθενών με μακρύτερο 1ο μετατάρσιο, όπου δεν συνυπάρχει βλάβη στον χόνδρο της άρθρωσης, επιλέγεται η οστεοτομία βράχυνσης ως πρωταρχική θεραπεία, για να διατηρηθεί κατά το δυνατόν η φυσιολογική κινητικότητα της άρθρωσης.
Σε όλες τις άνω περιπτώσεις, η νοσηλεία δεν υπερβαίνει συνήθως τη 1 (μια) ημέρα, ενώ πολύ συχνά, ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να εξέλθει ακόμα και την ίδια ημέρα (Outpatient Surgery).
Αποτελέσματα θεραπείας
Στόχος της χειρουργικής θεραπείας είναι κυρίως η μείωση του πόνου κατά την κίνηση και φόρτιση της άρθρωσης, αλλά και η διατήρηση, όπου αυτό είναι εφικτό, της κινητικότητάς της.
Υπάρχουν κίνδυνοι ή επιπλοκές;
Πρόκειται για μια επέμβαση χωρίς σημαντικούς κινδύνους για τον ασθενή, εφόσον ληφθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρουργείο.
Η σημαντικότερη ίσως επιπλοκή μετά την οστεοτομία του μεταταρσίου, αν και σπάνια, είναι η ψευδάρθρωση, η μη πώρωση δηλαδή του κατάγματος που προκλήθηκε. Στην περίπτωση αυτή, πιθανόν να χρειαστεί νέα διορθωτική επέμβαση με χρήση οστικών μοσχευμάτων.
Μετεγχειρητική αποκατάσταση
Ο ασθενής μετά την επέμβαση, επιστρέφει άνετα στην καθημερινότητα του, λαμβάνοντας φυσικά την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή για πρόληψη θρομβώσεων και ελέγχου του πόνου. Συστήνεται ολιγοήμερη αποφόρτιση της άρθρωσης και πιθανόν, μια συμβουλευτική φυσικοθεραπεία για να ανακτήσει η άρθρωση το εύρος κίνησης, εφόσον είναι δυνατόν.
Στην περίπτωση της οστεοτομίας ειδικότερα, απαιτείται ένα παραπάνω διάστημα ολίγων εβδομάδων αποφόρτισης της περιοχής έως ότου έχουμε εικόνα πώρωσης της οστεοτομίας. Παρόλα αυτά, η βάδιση με χρήση ειδικού υποδήματος αποφόρτισης μπορεί να επιτραπεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.