Γράφει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Ροΐδης Θ. Νικόλαος
Ο ώμος είναι η άρθρωση που ενώνει το άνω άκρο με τον υπόλοιπο σκελετό. Επιτρέπει τις κινήσεις του βραχιονίου και του χεριού προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο ώμος αποτελεί το σημείο όπου το πάνω μέρος του οστού του άνω άκρου (βραχιόνιο) θηλυκώνει σε μια κοιλότητα (την ωμογλήνη) που βρίσκεται σε ένα άλλο οστό (την ωμοπλάτη). Μια σχετικά μαλακή επιφάνεια (ο χόνδρος) καλύπτει τις επιφάνειες των οστών και τους επιτρέπει να γλιστρούν μεταξύ τους. Ένα άλλο μέρος της ωμοπλάτης, το ακρώμιο σχηματίζει ένα θόλο πάνω από την άρθρωση. (Είναι το μικρό εξόγκωμα που μπορούμε να αισθανθούμε βάζοντας το χέρι μας πάνω από τον ώμο μας). Αρθρίτιδα ώμου έχουμε όταν η μαλακή επιφάνεια (χόνδρος) που καλύπτει τα οστά της άρθρωσης του ώμου έχει υποστεί φθορές.
Εξαιτίας της φθοράς του χόνδρου, περιοχές των οστών έρχονται σε άμεση επαφή. Η επιφάνεια των οστών γίνεται άγρια και δημιουργούνται τριβές κατά την κίνηση της άρθρωσης. Η ολίσθηση της κεφαλής του βραχιονίου στην ωμογλήνη γίνεται δύσκολα. Με το πέρασμα του χρόνου, δημιουργούνται οστικές προεξοχές (τα οστεόφυτα), που συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στον περιορισμό της κίνησης της άρθρωσης.
Η εξέλιξη της αρθρίτιδας είναι απρόβλεπτη: μπορεί να επηρεάσει μια περιορισμένη μόνο περιοχή με ταχύτατους ρυθμούς, ή να επηρεάσει το σύνολο των επιφανειών ολίσθησης σε λίγους μήνες ή χρόνια. Συχνά, οι μύες και οι τένοντες (του στροφικού πετάλου), που συμμετέχουν στην κίνηση του ώμου, ερεθίζονται (φλεγμονή) και υφίστανται ρήξη, γεγονός που περιορίζει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της άρθρωσης.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η άρθρωσή σας γίνεται δύσκαμπτη και πονάει. Η κινητικότητα της άρθρωσης εξαρτάται από την κατάσταση των μυών και των τενόντων που την περιβάλλουν: όσο περισσότερο έχουν φθαρεί, τόσο περισσότερο δυσκολεύουν την κίνηση του ώμου. Επιπλέον, όσο οι μύες δεν λειτουργούν σώστα, τόσο αποδυναμώνονται.
Η αρθροπλαστική ώμου
Ο χειρουργός αφαιρεί το ανώτερο τμήμα του οστού του βραχιονίου οστού (κεφαλή βραχιονίου) και κόβει το οστό, βάσει υπολογισμών, ανάλογα με το είδος της πρόθεσης που έχει επιλεγεί. Έτσι προσαρμόζει απόλυτα το οστό στην πρόθεση.
Με ειδικά εργαλεία, ανοίγει στη συνέχεια ένα τούνελ στο εσωτερικό του βραχιονίου, για να τοποθετήσει το πρώτο τμήμα της πρόθεσης. Εάν ο χειρουργός χρειάζεται να προβεί στην αντικατάσταση και της κοιλότητας της ωμοπλάτης (ωμογλήνη), αφαιρεί το φθαρμένο χόνδρο και προετοιμάζει το οστό. Το οστό αυτό πρέπει να προαρμοστεί απόλυτα στα μέρη της πρόθεσης. Για το λόγο αυτό, ο χειρουργός δοκιμάζει διάφορες προθέσεις.
Επιβεβαιώνει τη συγκράτησή τους στο οστό, την κατεύθυνσή τους, μείωνει στο ελάχιστο τον κίνδυνο εξαρθρήματος, κτλ. Στη συνέχεια, τοποθετεί την τελική πρόθεση και προχωρεί στη στερέωσή της. Εάν αντικατασταθεί μόνο η κεφαλή του βραχιονίου, μιλάμε για πρόθεση βραχιόνιας κεφαλής (ημιαρθροπλαστική). Αποτελείται από το στέλεχος της πρόθεσης (στυλεός), το οποίο εισάγεται στο βραχιόνιο. Στο στέλεχος εφαρμόζει ένα τμήμα, ανάλογης μορφής με την κεφαλή του βραχιονίου (κεφαλή πρόθεσης). Εάν αντικατασταθεί και η ωμογλήνη, μιλάμε για ολική πρόθεση. Εκτός από τα τμήματα που έχουν ήδη τοποθετηθεί στο βραχιόνιο, τοποθετείται στη θέση της ωμογλήνης ένα ακόμα τμήμα (το κυπέλλιο). Τα μέρη της τεχνητής άρθρωσης υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες. Ο χειρουργός σας επιλέγει το κατάλληλο είδος της πρόθεσης, σύμφωνα με την άρθρωσή σας και την κατάσταση των μυών σας. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι στερέωσης.
Ανάλογα με την περίπτωσή σας και το είδος της πρόθεσης, μπορούμε ή όχι να χρησιμοποιήσουμε ειδικό τσιμέντο, βίδες, κτλ. Μετά την τοποθέτηση της πρόθεσης, ο χειρουργός δοκιμάζει την κινητικότητα του ώμου. Το σύστημα παροχέτευσης των υγρών συνήθως αφαιρείται μέσα στις επόμενες δύο με τρεις μέρες και τα ράμματα ή οι αγκράφες αφαιρούνται μετά από δεκαπέντε μέρες περίπου. Οι ασκήσεις αποκατάστασης της κινητικότητας της άρθρωσης (φυσιοθεραπεία) ξεκινούν μόλις αυτό κριθεί δυνατό.
Για περισσότερες πληροφορίες για το κόστος, την τιμή και τις επιπλοκές της επέμβασης, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.
Στο κανάλι στο youtube μπορεί κανείς να δεί όλες τις σύγχρονες τεχνικές.