Γράφει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Ροΐδης Θ. Νικόλαος
Τι είναι η νέκρωση κεφαλής βραχιονίου;
Η Οστεονέκρωση της κεφαλής του βραχιονίου οστού ή Άσηπτη Νέκρωση της Κεφαλής του Βραχιονίου Οστού είναι η κατάσταση, κατά την οποία, διαταράσσεται ή διακόπτεται η φυσιολογική αιμάτωση του οστού, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται σταδιακά η φυσιολογική αρχιτεκτονική δομή του οστού. Στη συνέχεια, επέρχεται βλάβη του χόνδρου και προοδευτικά, δημιουργούνται αρθριτικές αλλοιώσεις και πλήρης καταστροφή της παρακείμενης άρθρωσης του ώμου.
Ποια είναι τα βασικότερα αίτια & συμπτώματα;
Τα ακριβή αίτια της νόσου παραμένουν άγνωστα. Ενοχοποιούνται αρκετοί προδιαθεσικοί και αιτιολογικοί παράγοντες όπως μεταξύ άλλων η χρόνια λήψη αλκοόλ, κορτικοστεροειδών, αιμοσφαιρινοπάθειες κ.α., ενώ η μετατραυματική (μετά από κάταγμα κεφαλής βραχιονίου) νέκρωση είναι αρκετά συχνή, ιδιαίτερα στα πιο επιπλεγμένα κατάγματα.
Τα κυριότερα συμπτώματα της νέκρωσης του βραχιονίου οστού, είναι:
Πόνος στην άρθρωση: Πρόκειται για το κύριο σύμπτωμα. Είναι αισθητός στο πρόσθιο, πλάγιο ή οπίσθιο τμήμα του ώμου. Σε κάποιες περιπτώσεις σχετίζεται με την κίνηση του ώμου, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε ηρεμία/ανάπαυση. Ο πόνος μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν συνοδεύεται απαραίτητα από δυσκαμψία και περιορισμό του εύρους κίνησης. Συχνά επιδεινώνεται με την άρση βάρους ή μετά από άσκηση. Μπορεί να γίνει αισθητός σε όλο το βραχίονα/μπράτσο, ακόμα και στον αγκώνα και στον καρπό.
Δυσκαμψία της άρθρωσης: Η κίνηση της άρθρωσης γίνεται πιο δύσκολη, ενώ χάνεται και το φυσιολογικό εύρος της (δεν μπορούμε να ανεβάσουμε το χέρι πίσω από το κεφάλι ή να το φέρουμε πίσω από την μέση και την πλάτη). Καθώς επιδεινώνεται η αρθρίτιδα, όλο και λιγότερες κινήσεις του ώμου γίνονται χωρίς περιορισμό και συνήθως συνοδεύονται από πόνο.
Αίσθημα «τριβής»: Καθώς οι αρθρικές επιφάνειες χάνουν το ομαλό και λείο σχήμα τους, η κάθε κίνηση μπορεί να συνοδεύεται από την εντύπωση ότι «τρίβονται» τα οστά (κάτι που όντως συμβαίνει), με αισθητούς ακόμα και κάποιους ήχους στην περιοχή. Πολλές φορές, ο ώμος ξαφνικά «κλειδώνει» σε μια θέση και δίνει την εντύπωση πως δεν μπορεί να μετακινηθεί φυσιολογικά.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Ο Ιατρός θα σας εξετάσει κλινικά, εκτιμώντας τις κινήσεις του ώμου και αναζητώντας επώδυνα σημεία και επιπλέον θα ζητήσει πληροφορίες για το ατομικό σας ιστορικό (τραυματισμοί, συνήθειες κ.α.). Η διάγνωση της Νέκρωσης της κεφαλής του βραχιονίου οστού γίνεται με απεικονιστικές εξετάσεις όπως είναι η απλή ακτινογραφία του ώμου (στα πιο προχωρημένα στάδια της νόσου) ενώ η πιο ειδική και ευαίσθητη εξέταση για τη διάγνωση, είναι η μαγνητική τομογραφία της άρθρωσης του ώμου, που μπορεί να διαγνώσει τη νόσο στα πρώιμα της στάδια.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;
Η θεραπεία της νόσου στα αρχικά της στάδια είναι κυρίως συντηρητική και περιλαμβάνει την αναλγητική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, την τροποποίηση των δραστηριοτήτων και την φυσικοθεραπεία.
Παράλληλα, ένδειξη σε αυτή τη φάση έχει και η προσπάθεια «αποσυμπίεσης» της νέκρωσης της βραχιονίου κεφαλής με αρθροσκόπηση.
Στα πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, η θεραπεία είναι χειρουργική, με αντικατάσταση της άρθρωσης με κάποιας μορφής αρθροπλαστική (αρθροπλαστική επιφανείας ώμου, ημιαρθροπλαστική ώμου, ολική ή και ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου).
Μπορώ να επιστρέψω άμεσα στην καθημερινότητα μου;
Ανάλογα με την αντιμετώπιση που θα επιλέξουν ο Ιατρός και ο ασθενής, η περίοδος αποθεραπείας ποικίλλει. Ο Ιατρός σας θα σας ενημερώσει για όλες τις δυνατές επιλογές, καθώς και για την ενδεδειγμένη κατά περίπτωση επιλογή, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε μεθόδου.